Home » Lumea digitală » Universul jocurilor video (2)

Universul jocurilor video (2)

Publicat: 15.12.2008
Daca nu ai citit primul episod, ai pierdut o scurta recenzie asupra primilor pasi ai gaming-ului pe HC (Home Computer) si PC. Am vorbit despre cele dintai hituri, care au dat nastere celor mai populare genuri: FPS (First Person Shooter), RTS (Real Time Strategy), RPG (Role Playing Game). Continuarea nu este cu nimic mai prejos, pentru ca vom intra in era „moderna“, cea care a generat nu doar idoli de dimensiuni epopeice, dar si o fidelizare mult mai clara a gamerilor.

Citeste aici prima parte a articolului

Sincer, nu mai tin minte ce cautau oamenii pe planeta Azeroth, dar cert este ca nu se intelegeau deloc bine cu orcii care populau zona. De la aceasta premisa porneau ostilitatile dintre cele doua popoare in jocul Warcraft, lansat de Blizzard in 1994. Reteta a fost copiata cu succes de la Dune II: aduni resurse (minereu si lemn la Warcraft, mirodenie in Dune), construiesti cladiri din care sa recrutezi unitati/trupe si apoi navalesti (eventual in mod strategic) peste inamic. Amuzant si captivant, mai ales pentru ca, pe ici, pe colo, jocul era presarat cu mici oaze de umor. N-am sa uit niciodata strigatul vadit nervos al unui orc pe care dadeai clic insistent cu mausul: „Stop bugging me!!!“ RTS-ul avea sa fie insa bagat in seama mai serios de catre gameri un an mai tarziu, odata cu lansarea lui Warcraft II. S-a marit numarul de unitati si capacitatea acestora si au aparut pentru prima oara bataliile navale. S-a imbunatatit si povestea campaniilor, acestea avand mai multi eroi cu aspecte si nume unice. Warcraft II a inregistrat un succes de proportii; eu l-am terminat cu ambele rase de mai multe ori. Abia in 2002, Blizzard a lansat Warcraft III: Reign of Chaos, urmat in 2003 de expansion pack-ul The Frozen Throne. Al treilea episod a rezolvat singura problema care m-a cam plictisit la Warcraft II: lipsa de diversitate a raselor. Au aparut doua noi, Night Elves si Undead. S-au complicat mult modul de joc, dezvoltarea caracterelor, grafica… A fost unul dintre cele mai asteptate jocuri din toate timpurile. Intr-o luna, s-au vandut mai bine de un milion de copii in toata lumea, Warcraft III primind titlul de „jocul anului“ din partea mai multor publicatii de specialitate.

RTS-ul are un nou rege

Blizzard a realizat faptul ca stilul RTS este binevenit in randurile gamerilor, dar s-a gandit si la un alt aspect extrem de important: nu toti adeptii jocurilor sunt ahtiati dupa lupte medievale si vraji. Pentru acestia a creat in 1998 un RTS militar SF pe nume Starcraft, cu vanzari de peste noua milioane de copii in toata lumea. Actiunea se desfasoara in secolul 26 si se „invarte“ in jurul a trei specii: Terran – oameni exilati de pe Pamant si foarte agili in a se adapta la orice conditii, Zerg – o rasa de insectoizi obsedata de perfectiunea genetica si dornica sa asimileze celelalte rase si Protoss – o specie umanoida detinatoare a unor tehnologii avansate si abilitati psionice. Toate cele trei rase se caftesc de mama focului, undeva la marginea Caii Lactee. Recunosc ca mi-a placut mult mai mult Warcraft, dar asta si din cauza unor motive strict personale. Cand Starcraft era mai la moda printre gamerii din Romania, eu eram laborant informatician in Colegiul National de Informatica Tudor Vianu. Este inutil de spus ca liceenii gaseau cele mai neobisnuite metode de a pastra acest „virus“ in retea si il porneau de multe ori fix in cele mai nepotrivite momente, motiv pentru care ma trezeam des cu vizitele vijelioase ale sarmanilor dascali, incapabili de a concura cu pasiunea pe care o putea starni acest joc. Starcraft a revolutionat stilul RTS nu prin grafica si poveste, ci prin modul de joc. Daca, la Warcraft, unitatile aruncate in lupta nu difereau foarte mult in privinta aptitudinilor, la Starcraft, fiecare rasa si toate unitatile acestora determinau un anumit tip de strategie de joc. Bunaoara, daca joci cu Protoss, ai acces la unitati puternice si la tehnologii sofisticate, precum scuturile de energie, dar acestea necesita mai multe resurse pentru a fi produse. La polul opus, Zergii au unitati organice, mult mai usor de fabricat, dar mai putin eficiente. Chiar si asa, Starcraft a castigat o popularitate uriasa prin usurinta cu care poate fi jucat online.

Kill all Xor

In 1998, avea sa apara cel mai jucat titlu online (conform GameSpy): Half-Life. Pana in 2006, franciza cu acelasi nume vanduse deja 20.000.000 de copii de unitati (asta inseamna diverse pachete cu versiuni ale jocului, dar si alte produse care detin licenta acestuia). Half-Life, creat de Valve Software, utiliza un motor grafic mult imbunatatit al celuilalt hit, Quake (sa ma ierte fanii, dar lipsa de spatiu m-a impiedicat sa-i creez un capitol separat), denumit GoldSrc. Povestea se invarte in jurul profesorului de fizica Gordon Freeman, singurul care supravietuieste catastrofei petrecute intr-un laborator de cercetari secret. Profesorul nostru se trezeste inconjurat de o droaie de extraterestri, pe care trebuie sa-i lichideze cu sange rece. Grafica era superioara celei a Quake, iar jocul livra o multime de arme si o poveste destul de vasta. Cu toate acestea, Half-Life ar fi putut fi uitat fara aportul lui Counter-Strike. Prescurtat CS, jocul era o modificare a „parintelui“ Half-Life, creat de Minh „Gooseman“ Le si Jess „Cliffe“ Cliffe si destinata strict domeniului online. De fapt, doar motorul grafic era acelasi, povestea si personajele fiind total diferite. CS reda confruntarea dintre doua tabere: teroristi si antiteroristi. Cei dintai au misiunea de a instala o bomba intr-una dintre cele doua baze existente pe harta, locul fiind marcat cu un X. Conditiile victoriei lor sunt fie explozia acestei bombe, fie uciderea tuturor componentilor echipei adverse. Munca in echipa, dar si capacitatea de a aduna cat mai multe kill-uri au facut din Counter-Strike un fel de sport mondial, in care exista zeci, sute de concursuri cu premii. N-am fost niciodata bun la CS, desi la inceput tineam pasul cu profesionistii. Acum cateva luni, cuprins de nostalgie, am intrat pe un server. Am iesit dupa un sfert de ora, frustrat de raportul negativ al reusitelor in comparatie cu infrangerile.

Cauciucuri arse

Seria Need for Speed (NFS) are o istorie atat de stufoasa, incat ar fi dificil sa incapa aici. Exista nu mai putin de 16 jocuri in aceasta serie, incepand cu The Need for Speed, lansat in 1994 de 3DO, si ajungand la cel mai nou, Need for Speed: Undercover, lansat in acest an. Nu este nici pe departe finalul seriei. Anul viitor este programat pentru lansare Need for Speed XIII. Conceptul seriei este acela de joc relaxant, usor de parcurs, cu multe masini faimoase, admirate de orice reprezentant al sexului masculin. Nu s-a vrut a fi niciodata un simulator realist. Primul si cel mai iubit din serie este si acum, in cazul meu, Need for Speed: Porsche Unleashed, lansat de Electronic Arts in 2000. E un joc deosebit, singurul din serie care „lucreaza“ doar cu masini Porsche si furnizeaza o multime de informatii despre acestea din 1950 pana in 2000. De asemenea, modul de control al automobilelor este considerat de specialisti cel mai realist din seria NFS. Jocul are si un mod denumit Factory Driver in care trebuie sa testezi masinile Porsche la diferite probe de iscusinta in sofat. tin minte ca eu am exersat o zi intreaga intoarcerea de 360º pana mi-a iesit. Si in ziua de azi, daca vorbesti cu cineva de NFS, discutia va ajunge in mod sigur la „versiunea aia cu Porsche“.

Se fura pe rupte

Cand te plictisesti de sofat si visezi la mai mult, te gandesti automat la seria Grand Theft Auto, publicata de Rockstar Games. Combinatie de simulator auto si joc de actiune cu parti de RPG & aventura, seria insumeaza pana acum noua jocuri, iar al zecelea este gata de lansare. Pana la ora actuala, conform Take-Two Interactive, franciza a vandut 40 de milioane de copii ale acestor jocuri in toata lumea. Actiunea principala a ramas cea descrisa de titlu si anume furtul de masini. Treptat, povestea si dinamica jocului au capatat o complexitate aparte, iar acum gamerii asteapta desfasurarea povestii urmatoare cu setea cu care un cititor asteapta o carte noua. Grafica, masinile, dar si muzica si dialogurile s-au imbunatatit simtitor. Pentru vocile unor personaje, s-a apelat la actori de renume, printre care Burt Reynolds, Samuel L. Jackson, Michael Madsen si Ray Liotta. Cel mai iubit joc din serie ramane Grand Theft Auto III, pe care Gamespot l-a instalat pe locul I in topul lor cu cele mai bune jocuri din toate timpurile.

Asadar…
…ceea ce v-am prezentat in ultimele doua numere in cadrul acestei rubrici nu reprezinta un material complet. Desi sunt sigur ca nu i-am putut multumi pe toti gamerii, le multumesc tuturor celor care au comentat prima parte a materialului pe site-ul Descopera. Astept comentarii si pe blogul meu, lumivirtuale.descopera.ro.

FACTS

Cel mai popular MMORPG
In 2004, dupa 10 ani de la debutul francizei, universul Warcraft avea sa capete noi dimensiuni, prin lansarea jocului MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) World of Warcraft (WOW). Cu peste 11 milioane de abonati lunar, WOW este in prezent cel mai popular joc MMORPG si detine chiar un record Guinness. In aprilie 2008, se estima ca  WOW detine 62% din piata jocurilor de acest gen. Desi noul Warcraft s-a transformat dintr-un joc RTS intr-unul RPG, el pastreaza totusi caracteristicile povestite in serie. Ca sa-l joci, trebuie sa-ti cumperi un abonament lunar sau tichete cu valabilitate stricta – sistem similar celui Prepaid de la telefoanele mobile. Pe 13 noiembrie 2008, a fost lansat cel mai nou expansion pack pentru WOW, numit Wrath of the Lich King, care aduce un plus de continut jocului, inclusiv un nou continent, botezat Northrend. In 24 de ore de la lansare, s-au vandut 2,8 milioane de copii. MMORPG este un joc RPG in care personajul tau e reprezentat de un avatar tridimensional. Actiunea se desfasoara exclusiv online, iar acolo interactionezi cu personajele altor jucatori, proveniti de pe tot mapamondul.

Simulatorul de viata
Cand am dat cu ochii de jocul The Sims (prin 2000), am ramas cu gura cascata, pentru ca nu mai vazusem acel gen pana atunci si mi s-a parut extrem de amuzant. Era practic un simulator de viata. Iti selectai un personaj, ii stabileai infatisarea si comportamentul, apoi alegeai un lot de pamant in cartier, construiai o casa si incepeai viata de zi cu zi.  Mimica personajelor, modul lor de a interactiona, complexitatea relatiilor – toate astea te puteau tine in fata computerului ore in sir. Avand in vedere faptul ca pana la urma si ele deveneau repetitive, developer-ul Maxis adauga o data la cateva luni cate un add-on/expansion pack, ca sa reimprospateze atentia gamerilor. Daca toate jocurile descrise pana aici aveau un public-tinta destul de restrictiv si specializat, Sims venea cu ceva nou si mai presus de toate era pentru toata lumea. Da, chiar si pentru femei, care puteau redescoperi jocul cu papusi din copilarie. The Sims II a dezvoltat si o noua arta, aceea de a realiza filme animate cu ajutorul resurselor proprii, filme denumite Machinima. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase